Programma

Met trots presenteren we je een prachtige line-up van de fijnste binnen- en buitenlandse balfolkbands - vinden we zelf althans. ;-) Daarnaast is er een uitgebreid aanbod aan muziek- en dansworkshops.

Vrijdag 16 november

18:30 - Deur open

19:00 - Dansuitleg: Occitaanse dansen door Koen Dhondt

20:30 - Bal met:

20:30 Triple-X (BE) »
Triple-X speelt graag Bretonse deuntjes en heeft de afgelopen jaren op verschillende folkfestivals een sterke indruk achtergelaten. Ze danken hun naam aan het eerste festival waar ze optraden in 2006, waar ze aangekondigd werden als "enkele Belgen" en aangeduid werden met "XXX". De drie jonge Vlamingen hielden vast aan die "triple - X" en speelden een energieke set, al hadden ze eigenlijk nog geen eigen repertoire geoefend. Na deze vuurdoop werd het trio aangevuld met percussiespeler en veelal een "vaste gastmuzikant". Met zijn vijven spelen ze energieke balfolkmuziek, al draaien ze ook hun hand niet om voor een zwijmelende mazurka.

Bert Leemans: accordeon
Björn Van Hove: viool
Jeroen Geerinck: gitaar
Ludo Stichelmeyer: percussie
Stéphane Hardy: bombarde, saxofoon

http://www.myspace.com/triplexbal

22:30 Duo Brotto Lopez (FR) »
Brotto-Lopez verenigt twee topmuzikanten en vrienden uit Occitanië opnieuw. Brotto en Lopez, Cyrille en Guillaume, zijn nu terug met een grote collectie dansmelodieën die hun waarde al hebben bewezen op talloze bals en festivals - en hebben ook nog een aantal verrassingen achter de hand.
Aansprekende energie en een eindeloze groove verhogen de feestvreugde op elk bal. Hun unieke stijl, te danken aan Lopez' bijzondere stem gecombineerd met Brotto's virtuositeit, zorgt voor een dansbaar geheel dat voor dansers van elk niveau iets te bieden heeft.

Cyrille Brotto: trekzak
Guillaume Lopez: fluit, doedelzak, zang

http://www.myspace.com/duobrottolopez

00:45 Duo Absynthe (FR) »
De specialiteit van Duo Absynthe is subtiele dansmuziek, zoals de mazurka waar ze er tientallen van kennen, maar ze spelen net zo makkelijk de rest van het bal folk repertoire zoals aanstekelijke bourrées en polka's. Het duo is zeer populair op de Franse festivals waar ze bekend staan om hun nachtelijke sessies tot de zon weer op komt.

Aurélien Claranbaux: diatonische accordeon
Sylvain Letourneau: gitaar

http://www.myspace.com/duoabsynthe

02:45 - Sessie

Zaterdag 17 november

Vanaf 11:00 dans- en muziekworkshops.

17:00 - Bal met:

17:15 Naragonia (BE) »
Het Belgische duo Naragonia brengt eigenzinnige balfolkmuziek met een verfijnde maar stevige energie. Toon van Mierlo is een muzikale duizendpoot en bespeelt o.a. uilleann pipes, Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon en diatonisch accordeon. Pascale Rubens neemt zowel viool als diatonisch accordeon ter hand. Zo brengt dit duo een breed spectrum aan klanken voort, die zowel de danser als de luisteraar niet zal vervelen!

"... het is pure kwaliteit, prachtige dansmuziek die enigszins introvert wordt gespeeld. Dit maakt hun muziek een plezier om naar te luisteren en op te dansen. Geweldige interactie tusssen de muzikanten, sterke duetten van de twee accordeons, een melancholieke viool, een fantastische Franse doedelzak... Naragonia is een van België's best bewaarde geheimen - tijd dat ze de wereld gaan veroveren!" - dixit Eelco Schilder van Folkworld.de over de cd 'Janneke Tarzan'.

Toon van Mierlo: trekzak, uilleann pipes, Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon
Pascale Rubens: trekzak, viool

http://www.naragonia.com/

19:30 Lirio (NL) »
Lirio bestaat uit drie jonge muzikanten die eigenwijs met Franse, Vlaamse en Nederlandse dansmelodiën aan de haal gaan en een jazzy, energieke en swingende draai geven aan traditionele muziek. Met viool, trekzak en doedelzak onderzoekt Lirio op vrolijke wijze de ritmische, harmonische en melodische mogelijkheden van traditionele dansen, waarbij de dansbaarheid voorop staat. Lirio bewijst met akoestische instrumenten dat traditionele muziek door invloeden van pop- en wereldmuziek versterkt kan worden.

Wouter Kuyper: trekzak, doedelzak
Gerdien Smit: viool
Sander van der Schaaf: gitaar, percussie

http://www.lirio.nl/

21:00 FéO (FR) »
Eerst was er niets - en toen was daar FéO!
Het toeval zorgde ervoor dat een avant-gardistische wijze, een authentieke harde werker, een killerknuffelbeer, een depressieve danser en een multitrack blaasbalg elkaar ontmoetten en de trad in het leven riepen. Vol van traditie en leven creëren deze vijf mutanten voldoende energie om zelfs de meest volhardende weigeraar aan het dansen te krijgen.

FéO, le groupe qu'il vous faut! Op het leven!

Philippe Duval: dwarsfluit
Benoit Roblin: draaillier
Aurélien Claranbaux: trekzak
Sébastien Janjou: gitaar
Antonin Pauquet: contrabas

http://www.myspace.com/feotrad

23:00 Té (NL) »
Alle smaken komen voorbij in de muziek van het Nederlandse balfolkcollectief Té. Hypersympathieke dansdeuntjes gespeeld door accordeon, viool, klarinet, gitaar en percussie. Sander, Niek, Conny en Emilyn vonden elkaar tijdens de muzieksessies in de Tilburgse Hall of Fame. Een hecht ensemble dat speelse muziek laat horen die veel meer is dan om te dansen alleen. Op CaDansa zullen ze met z'n drieën Té vertegenwoordigen, maar niet minder indrukwekkend zijn.

Sander van der Schaaf: gitaar, percussie
Niek van Uden: accordeon
Conny Essbach: klarinet

http://www.temusic.nl/

01:00 Jeff Caresse (FR/BE) »
Love is all you need!
Dit spannende trio neemt je mee op een zinnenprikkelende reis. Onder leiding van de duivelse accordeonist Jeff en geholpen door Aurel’Amore’s zachte betasting van het parelmoer en Baltikinsky’s verlangende streling van de snaren van de viool. Bereid je voor op en geef je over aan een optreden dat je gevoelsleven op z’n kop zet, je zintuigen tot het uiterste drijft en je achterlaat met een verlangen naar meer.

Baltazar Montanaro (Baltikinky): viool, gitaar
Sophie Cavez (Jeff Caresse): diatonische accordeon, basgitaar
Aurélien Claranbaux (Aurel'amore): diatonische accordeon

http://www.myspace.com/jeffcaresse

02:30 - Mazurka battle en sessie

Zondag 18 november

13:00 - Bal met:

13:00 I Fratelli Tarzanelli (EU) »
I Fratelli Tarzanellli zijn Pablo Golder, Gentenaar die een tijd in Italië woonde, en Baltazar Montanaro, ex-Gentenaar met Hongaarse roots uit Zuid-Frankrijk. Samen spelen ze muziek geïnspireerd op traditie, waarbij ze harmonieën fijnstampen, thema's (plat)walsen en de gevoeligheid, energie, improvisatie en dialoog benadrukken. Hun universum is gemaakt van deuren die ze graag openen...

Een optreden van de fratelli is soms energiek, soms subtiel, maar haast altijd spannend, omdat ze elkaar de ruimte geven om te improviseren, zonder daarbij de dansbaarheid uit het oor te verliezen. Muzikaal waan je je bij een zigeunerorkestje (Westmalle Triple), in de soundtrack van een Franse film noir (Papa) of bij een dramatische scène uit een Italiaanse maffiafilm (Caro fratello con voce). De viool klinkt soms wild psychedelisch (Rossignolet Sauvage), soms rauw (Scheys), soms ijl boven de ritmische diatonische accordeon (La Voilà Kthée), maar ook in de rustigere stukken is een licht ruw randje niet ver weg. [overgenomen met toestemming van Ronald Rietman, www.folkforum.nl]

Baltazar Montanaro: viool (bekend van o.a. ZEF, Minuit Guibolles, Jeff Caresse)
Pablo Golder: trekharmonica (bekend van Los Pablos, The White Russians, Manimoen)

http://www.myspace.com/ifratellitarzanelli

14:45 Bos 'n' Bass en Wouter Kuyper(NL) »
Met contrabas en loopstation duikt Katrien Bos (Wen-nun-Henk) in de wereld van mazurka's, scottishes, walsen en bourrées. Een spannend solo-programma!

Katrien Bos: contrabas, loopstation

http://www.myspace.com/katrienbos

Wouter Kuyper (NL) »
Wouter Kuyper speelt doedelzak, fluit en trekharmonica en laat zich inspireren door Vlaamse, Franse en Nederlandse (balfolk-)muziek. Als hij solo speelt doet hij dat met trekharmonica en dan speelt hij van bijzonder opzwepend tot bijzonder intiem en brengt hij voor een groot deel eigen composities. Wouter speelt daarnaast in Lirio.

Wouter Kuyper: trekharmonica

http://www.wouterkuyper.nl/

16:45 KV Express (BE) »
De frontwoman van de band, Sophie Cavez, speelt accordeon voor nog twee andere bands, Urban Trad en Dazibao. Echter, deze twee bands spelen geen balmuziek - en Sophie wilde graag juist wél een keer muziek voor dansers maken. Uit die wens ontstond KV Express. Sophie heeft alle nummers van het eerste KV Express album zelf geschreven. Sophie wordt op meesterlijke wijze bijgestaan door Cédric Waterschoot op basgitaar.

Sophie Cavez: trekzak/accordeon
Cédric Waterschoot: basgitaar

http://www.myspace.com/kvexpress
http://www.sophiecavez.sitew.com/#Presentation.A

19:00 - Allemaal weer naar huis!

Muziek- en dansworkshops

Naast een heleboel uren dansen op heerlijke muziek, kan je zaterdag ook verschillende workshops volgen. Alle workshops kosten slechts 10 euro, behalve de yoga en meditatie workshop, die duren maar een uur en kosten elk maar 5 euro.

11:00 - 13:00

Dansworkshop: Vrijheid in de Bourrée - Pierre Chesneau (gevorderd) »
Voor ieder die de bourrée pas (de zin-zin) beheerst, gaat Pierre (bekend van zijn serie over muzikaliteit) nu met ons met de bourrée de Berry (2t) aan de slag, en gaat hij ons proberen te leren hoe je ermee kan improviseren en spelen.

Muziekworkshop samenspel - Pascale Rubens »
Verschil scottish/andro - voor alle instrumenten. Wel is het de bedoeling dat je je eigen instrument vlot kunt bespelen op half-gevorderd/gevorderd niveau. Geef bij je aanmelding aan welk instrument je speelt. Pascale speelt trekharmonica en viool in Naragonia.

Muziekworkshop draailier - Benoit Roblin »
Benoit speelt electro-accoustische draailier in FéO, Son de Bouc en Decibal. Zijn speelstijl kenmerkt zich door de energie en groove die zo fijn is om op te dansen. Naast ruimte voor improvisatie is er in zijn muziek ook veel traditionele invloed terug te vinden. De workshop is voor draailierspelers die hun instrument vlot kunnen bespelen - halfgevorderd/gevorderd niveau.

Muziekworkshop doedelzak -Toon van Mierlo »
Naast sax en trekharmonica maakt Toon ook op Franse, Vlaamse en Ierse doedelzakken hele mooie muziek. De workshop is voor doedelzakspelers die hun instrument vlot kunnen bespelen - halfgevorderd/gevorderd niveau.

11:00 - 12:00

Yoga - Danielle van Grieken »
Door middel van de dynamische en vloeiende vorm van yoga die Danielle geeft, versterk en versoepel je je lichaam niet alleen, maar ook kom je meer in contact met je lichaam en leer je diens mogelijkheden beter benutten. Vanwege het belang dat yoga hecht aan een diepe ademhaling, een scherpe focus, stevige gronding, een goede balans en een gerichte coördinatie, vormt de beoefening van yoga een perfecte aanvulling op dansen. Yoga helpt je kern te versterken en je voeten te aarden ongeacht wat het bovenlichaam doet, iets wat in de dans zeer goed van pas komt.

http://www.studiovandaan.nl/

12:15 - 13:15

Meditatie - Danielle van Grieken »
'If you own your breath - nobody can steal your peace'. Bij deze Mindfulness Meditatie brengen we de aandacht naar de ademhaling. De ademhaling is altijd bij ons en het richten van je aandacht op je ademhaling is een praktische en krachtige meditatietechniek die je kan helpen meer rust te vinden en bewustzijn te creëren. We oefenen tijdens de sessie met verschillende manieren om de ademhaling te volgen zodat je kan ervaren wat voor jou werkt.

http://www.studiovandaan.nl/

14:00 - 16:00

Dansworkshop: Leiden en volgen - Rafael en Nele (halfgevorderd) »
Dansen doen we meestal samen, en daar komt een stuk meer bij kijken dan alleen maar de pasjes. En je danspartner in haar oor fluisteren: "Nu een draai!" is ook niet echt de bedoeling. Rafael gaat ons leren hoe we met ons lichaam in de dans kunnen communiceren.

Dansworkshop: Mazurka - Wen (beginners) »
Ben je ook nog steeds aan het worstelen met die pasjes van de mazurka? Zet je altijd op het verkeerde moment je voet niet neer? Wen gaat met jullie aan de slag en na 2 uur oefenen op de mazurka zal je zien dat hij die avond een stuk lekkerder gaat!

Muziekworkshop samenspel - Pablo Golder »
Verschil wals/mazurka - voor alle instrumenten. Wel is het de bedoeling dat je je eigen instrument vlot kunt bespelen - halfgevorderd tot gevorderd niveau. Geef bij je aanmelding aan welk instrument je speelt. Pablo speelt trekharmonica in I Fratelli Tarzanelli en Manimoen.

Muziekworkshop trekzak GC - Sophie Cavez »
Sophie speelt trekharmonica in oa KV Express en Jeff Caresse. De workshop is voor trekharmonicaspelers die hun instrument vlot kunnen bespelen - halfgevorderd/gevorderd niveau. StemmingGC of GC#.

Muziekworkshop viool - Baltazar Montanaro »
Baltazar speelt viool in oa ZEF, Jeff Caresse en I Fratelli Tarzanelli. De workshop is voor violisten die hun instrument vlot kunnen bespelen - halfgevorderd/gevorderd niveau.

Massageworkshop - Maarten Beets »
In 2 uur tijd gaan we ontspannen en opladen door het geven en ontvangen van een voetmassage. We doen technieken die niet moeilijk zijn, maar wel speels, inspirerend en makkelijk te onthouden voor je verdere dans- en massagecarrière. Na de workshop zijn je voeten (en daarmee je hele body en mind) weer helemaal klaar en fris om te dansen!

De workshops worden in principe allemaal gegeven in het Nederlands, tenzij de docent geen Nederlands spreekt. Dan wordt de voertaal Engels. En als er nou heel veel deelnemers zijn die geen Nederlands verstaan, kan er ook besloten worden de workshop in het Engels te geven.

Het programma van de muziekworkshops ligt nog niet helemaal vast. Maar mocht de workshop van jouw keuze nou toch niet doorgaan, dan kan je later altijd nog ruilen naar een andere workshop of je geld terug krijgen. Dat geldt ook als er een workshop niet door zou gaan ivm te weinig deelnemers.

Je kunt je ook nog opgeven voor de workshops nadat je je kaartje hebt gekocht.